Gyógynövényes párnáink felveszik a harcot a migrénes fejfájással, alvászavarral és a stresszel is. Nehezen alvó gyermekeknek is ajánljuk!

Blog

10+1 hatékony tipp a jobb alvásért

10+1 hatékony tipp a jobb alvásért

Ha sokszor megesik, hogy nem tud aludni, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnia. Az alvásproblémák hátterében ugyanis nagyon sokszor rossz szokások állnak és ha ezeken változtatunk, a kiváltó okot pár nap alatt megszüntethetjük és újra pihentető éjszakákban lehet részünk.

1. Napirend szerinti alvás

Ajánlatos minden este ugyanakkor lefeküdni, és, ami még fontosabb, reggelenként - még hétvégén is - ugyanabban az időpontban felkelni. A bioritmusunk ugyanis felborul, ha mindig máskor kelünk és fekszünk. 

2. Esti rutin betartása

Egymást megszokott rendben követő tevékenységekkel - pl. nyugodt sétával, lágy zene hallgatásával, pihentető fürdővel, olvasással -  nagyszerűen rá lehet hangolódni a lefekvésre. Ha ezeket minden este megismételjük, a testünk már magától tudni fogja, hogy az esti szeánsz után jön az alvás, így elkezdi termelni az álmosságért felelős melatonint.

3. Elalvást segítő környezet

A hálószoba legyen sötét és csendes, se nem túl meleg, se nem túl hideg. Amennyiben az alvást zajok zavarják meg, füldugó vagy monoton zúgást biztosító eszköz, ventilátor használata, esetleg redőny vagy függöny segíthet.

4. A hálószoba legyen az alvás helyszíne!

Ha megoldható, a hálószobában ne legyen televízió, ne vigyük be az ágyba a laptopot, telefont és egyáltalán ne dolgozzunk ott! Mindennek legyen meg a saját helye: együnk és igyunk az étkezőben, tévézzünk a nappaliban, és minden egyéb, éberséget igénylő tevékenységet korlátozzunk a hálószobán kívülre.

5. Kerüljük az alvást nehezítő ételeket, italokat!

Alkohol vagy koffein tartalmú ételek és italok (pl. kávé, tea, kóla, csokoládé)  esti fogyasztása zavarhatja az alvást, mint ahogy az étvágycsökkentők és a vízhajtók is.

6. Kényelmes fekhely

Legyen a matracunk kellő keménységű, ez ugyanis tartja a gerincünket és nem fog megfájdulni reggelre a derekunk, hátunk. Válasszunk magunknak megfelelő magasságú párnát, amely megtámasztja a nyakat és kényelmes fekvést biztosít. A lepedőnk, ágyneműnk legyen természetes pamutból, mert ez a legoptimálisabb az alváshoz.

7. Ha nem sikerül elaludni

Ha valamiért éjszaka nem sikerül elaludni és csak forgolódunk, ne maradjunk az ágyban, hanem menjünk át egy másik szobába és olvassunk, hallgassunk zenét, üljünk ki a kertbe, teraszra. Semmiképpen se erőltessük az alvást, ne idegeskedjünk miatta, ha nem sikerül az elalvás, adjunk magunknak fél-egy órát és próbáljuk meg újra!

8. Rendszeres testmozgás

A testmozgás megkönnyíti a természetes elalvást. A késő esti fizikai erőfeszítés azonban mind a szívet, mind az agyat serkenti, és élénkítő hatású, ezért a futást, edzést legkésőbb 18 óráig fejezzük be, hogy legyen ideje a testünknek lenyugodni.

9. Feszültséglevezetés

A feszültség, stressz és szorongás az alvás legnagyobb ellenségei. Amennyiben lefekvési időben nem érezzük magunkat fáradtnak, olvasással vagy meleg, levendulaolajos fürdővel kapcsolódhatunk ki. Igyunk relaxálást segítő gyógyteát, például citromfüvet és párologtassunk levendulaolajat! Tanuljunk meg relaxálni, és sajátítsuk el a  lazítást segítő légzést!

10. Könnyű étkezés

Soha ne feküdjünk le éhesen, ám az sem jó, ha tele hassal térünk nyugovóra. Egy könnyű saláta, vagy egy banán mindig segít, ha ennénk valamit lefekvés előtt, de nem akarjuk megterhelni a gyomrunkat. Kerüljük a magas cukor- vagy zsírtartalmú, fűszeres ételeket! És bár a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos egészségünk megőrzésében, ennek nagy részét ne este igyuk meg!

 

+1 TUTI TIPP

A Natura Products gyógynövényes párnák hatékonyan veszik fel a harcot az alvászavarral, álmatlansággal, hisz olyan gyógynövényeket tartalmaz, melyek oldják a stresszt, nyugtatnak, ellazítják az idegeket, csökkenthetik a szorongás szintjét, emellett hangulatstabilizálók. Használja a természet erejét, hogy végre aludhasson egy jót! A párnák anyaga 100% ökotextil, így kisebbek és nagyobbak számára is nyugodt alvást biztosít. Használja minden nap, és rövid időn belül meglepő változásokat vehet észre. Sok szép mintával várjuk vásárlóinkat.

Forrás: https://www.sleepwell.hu/blog/10-hatekony-tipp-alvaszavar-ellen/