Gyógynövényes párnáink felveszik a harcot a migrénes fejfájással, alvászavarral és a stresszel is. Nehezen alvó gyermekeknek is ajánljuk!

Blog

Legjobb gyógynövények alvászavar ellen

Legjobb gyógynövények alvászavar ellen

Az alvás természetes módja az öngyógyításnak, és ha jó minőségű, felkészíti a szervezetet a következő napra, sokakat azonban az alvászavar meggátol abban, hogy kipihenjék magukat. A gyógynövények egyre nagyobb figyelmet kapnak nyugtatószerként, hiszen különböző típusú természetes bioaktív vegyületeket tartalmaznak, ráadásul kevés mellékhatással rendelkeznek.

Egyes gyógynövények erőteljes alvást elősegítő hatással rendelkeznek. Az alváshiányt gyakran a mozgalmas életmód, a szorongás és stressz okozza, utóbbi pedig befolyásolja a szerotonin termelését. Néhány gyógynövény javítja a szerotonin szintézisét, míg némelyikük a szorongás csökkentésével, az izmok ellazításával, és a pulzus lassításával könnyíti meg az alvást, és segít a sokakat érintő alvászavar ellen.

 

Alvás közben az immunrendszer fertőzés elleni anyagokat termel, például antitesteket és citokineket, amelyek felkészítik a szervezetet a baktériumok és vírusok elleni harcra. Ha éjszaka nem pihenünk eleget, annak egészségünk látja kárát. Az alvászavar kezelésérére érdemes a természet patikáját segítségül hívni. Ezért is ajánljuk a Natura Products párnákat! Szépek, illatosak és nagyon jó hatással vannak az alvásra, álmatlanságra, fájdalomra.

Milyen gyógynövényeket érdemes használni?

 

Citromfű, a leggyengédebb alvásjavító

Számos tanulmány kimutatta, hogy az adaptogén hatású citromfű elősegítheti az alvást, különösen, ha más gyógynövényekkel, például kamillával, macskagyökérrel vagy komlóval kombinálják. Csökkenti a szorongást, ugyanakkor megnyugtat és enyhíti a depressziót. Alkalmazását biztonságosnak tartják a legtöbb felnőtt és gyermek számára, de terhesség és szoptatás alatt kerülni kell. Cukor- vagy pajzsmirigy betegségben szenvedőknek ugyancsak nem ajánlott. Kismértékben kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel.

 

Levendula, aminek már az illata is megnyugtat

A levendula depresszióellenes és nyugtató tulajdonságai segítenek jobban aludni. Tanulmányok szerint a levendula ellazítja az idegeket, csökkentheti a szorongás szintjét, emellett hangulatstabilizáló. A csökkent stressz-szint és a pozitív hangulat egyaránt elősegíti a nappali ébrenlétet és a tartósabb éjszakai alvást. A levendula illóolajának belélegzése csökkentheti a migrénes rohamok és fájdalmak súlyosságát, és lehetővé teszi a migrénes betegek jobb éjszakai pihenését.

Gyógynövényes párnáinkban a citromfű és a levendula is megtalálható, további 8 gyógynövénnyel együtt, melyek egymást erősítve teszik tökéletessé az alvást, veszik fel a küzdelmet a fájdalommal és a stresszel.

A macskagyökér segítséget nyújt a hajszolt, stresszes időszakokban 

A macskagyökér a ma ismert leghatásosabb nyugtató gyógynövények közé tartozik. Stresszes időszakokban, idegesség, nyugtalan szívdobogás, migrénes fejfájás, idegi eredetű gyomorbántalmak esetén is alkalmazható. Vizsgaidőszakban, határidős munkák, magánéleti problémák esetén, hajszoltabb, nehezebb időszakokban is nagy segítség. Az álmatlanságot is hatékonyan enyhíti, de tudni kell róla, hogy antidepresszánsokkal, altatókkal és alkohollal együtt nem alkalmazható. Keverékben is nagyon hatásos! A Györgytea Macskagyökeres teakeverékének (más néven: Altató hatású teájának) összetevői között több nyugtató-altató hatású gyógynövényt is találunk (macskagyökér, komló, citromfű, orbáncfű, feketeribizli levél), melyek egymás hatását erősítik. Ez a tea ellazítja az idegeket, segíti a szervezet regenerálódását, pihenteti a fáradt idegrendszert, segít a békés alvásban.



A sokoldalú orbáncfű, ami a 2019-ben az év gyógynövénye lett

Tudta, hogy az orbáncfüvet Németországban az orvos írja fel altatónak, nyugtatónak? Az orbáncfű ugyanis nagyon hatékonyan csillapítja az idegességet és a depressziót. Számos babona is fűződik hozzá: régen azt tartották, hogy szétdörzsölt levele véd a démonoktól, ezért házak és istállók ajtajába akasztották csomóba kötve, hogy távol tartsák a rossz szellemeket. Alvásproblémák esetén este, lefekvés előtt igyanak belőle egy csészével. Jó tudni, hogy az orbáncfű erős hatású gyógynövény, ha egyedi teaként fogyasztjuk, napi rendszerességű használata nem tarthat tovább 2 hétnél. 18 éves korig, terhesség alatt, valamint epeköveseknek ellenjavallt. A fogamzásgátlók hatását csökkentheti, fényérzékenységet okozhat. Konzultáljon orvosával, ha erős vérhígítót, szívgyógyszert, altatót vagy antidepresszáns készítményt szed. Rendszeresen gyógyszert vagy egyéb gyógynövény készítményt szedőknek nem ajánlott. Az orbáncfű kihagyhatatlan alkotórésze a nyugató-altató hatású természetes készítményeknek, így Gyuri bácsi két gyógynövényes keverékteájában is szerepel összetevőként, Az erdő csendje teában és a Macskagyökeres teakeverékben.

 

Komló, ami nem csak a lelket, de a gyomrot is nyugtatja

A komló a kenderfélék családjába tartozó nyugtató-altató hatású gyógynövény, melyet régóta ismernek és használnak a népgyógyászatban. Szinte mindenki ismeri, mert a sörgyártás egyik alapanyaga. Hatóanyaga a tobozában található, ezt gyűjtik. Idegesség ellen, stresszoldásra, nyugtató teaként fogyasztható. Álmatlanság esetén enyhe altató hatása miatt alkalmazzuk. Vigyázni kell vele, kis mennyiségben (1-3 g) hatásos, nagy mennyiségben viszont ellentétes hatást válthat ki. Ideges gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén is használható. Érdekesség, hogy a levendulához hasonlóan a komló illata is altató hatású: a komló tobozait párnába is lehet tenni, hogy alváskor a fejünk mellé helyezve könnyű álmot hozzon.