Gyógynövényes párnáink felveszik a harcot a migrénes fejfájással, alvászavarral és a stresszel is. Nehezen alvó gyermekeknek is ajánljuk!

Blog

A NATURA gyógynövényes párnák titkai - IZSÓP - Mi mindenre jó ez a különleges növény

2023.11.15 10:15
A NATURA gyógynövényes párnák titkai - IZSÓP - Mi mindenre jó ez a különleges növény

Mi mindenre jó az Izsóp?
A NATURA Gyógynövényes Párnák Titkai

Mi az izsóp, és hogyan működik?

Az izsóp (Hyssopus officinalis) egy kevésbé ismert gyógynövény, amelyet teaként vagy illóolajként használnak legfőképp. Virágai nagyon hasonlítanak a levendulára, a mentafélék családjában elfoglalt helye pedig aromás, olajban gazdag levelekre utal. Az izsóp Dél-Európából és a Közel-Keletről származik, ahol évszázadok óta használják gyógyszerként és élelmiszerként. Tehát hogyan használják gyógyításra, és mi az izsóp titka?

 

Izsóp története

Az izsóp gyógyászati felhasználását azóta jegyezték fel, hogy Hippokratész Európa első „igazi” orvosa lett, tudományosan dokumentálta a betegségeket és azok kezelését. Ebből tudjuk, hogy izsópot írt fel mellhártyagyulladásra, olyan állapotra, amikor a tüdőt a mellkasfaltól elválasztó szövet begyullad. A Dioscorides az izsópot rue-val, fügével és mézzel kombinálta krónikus köhögés, asztma, légúti pangás és mellhártyagyulladás kezelésére.

 

A torokfájás, köhögés és emésztési panaszok az izsóp néhány egyéb felhasználási módja, amelyek az évek során megjelentek. Menstruációt kiváltó emmenagógnak is használták. Bár ennek megerősítésére modern kutatásokra van szükség, nem javasolunk izsóp készítményt, ha Ön terhes.

 

Az izsópnak kulináris felhasználása is van. A közel-keleti konyhában néhány za'atar készítmény része, amelyek az egyes régiókban (és néha családokban vagy közösségekben) egyedi gyógynövények és fűszerek keverékei. Európában az izsóp a zöld chartreuse összetevője a fahéj, buzogány, kakukkfű, citromfű, más gyógynövények és fűszerek mellett.

 

Modern tudományos kutatás az izsópról

Napjainkban a modern tudomány kezdi alátámasztani az izsóp számos hagyományos felhasználását. Ha Ön asztmában vagy bármilyen krónikus betegségben szenved, azt tanácsoljuk, hogy mindig konzultáljon orvosával, vagy más egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármi újba kezdene.

 

  1. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Az alapvető laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy az izsóp antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő összetevői közé tartozik a béta-kariofillén, az első olyan fitokemikáliás anyag, amelyről ismert, hogy endokannabinoid rendszereinken működik anélkül, hogy maga kannabinoid lenne! A gyulladás és az oxidatív stressz enyhítése segíti az immunrendszert és a tüdőt, hogy helyreállítsák magukat.

 

  1. Vírusellenes hatások

Az izsópnak vírusellenes hatása lehet a herpeszvírus-család egyes tagjaival szemben, beleértve a herpes simplex 1-et is. Ez az a vírus, amely ajakherpeszt okoz, amely gyakran újra megjelenik, amikor immunitása a stressz miatt csökken. Az izsóp közvetlenül azelőtt fejti ki hatását a legjobban, hogy a vírus bejutna a sejtekbe, és a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy az izsóp még a vényköteles vírusellenes szerekkel szemben ellenálló törzseket is gátolni tudja.

 

  1. Enyhítheti a gyulladásos bőrbetegségeket

A krónikus, gyulladásos bőrbetegségeket bizonyos mikrobák válthatják ki, vagy ronthatnak egy adott helyzeten. Az emésztőrendszered és a bőröd is baktériumpopulációkat tartalmaz, de számuk sokkal alacsonyabb. Ha a bőrgát megszakad, ez lehetővé teszi, hogy a baktériumok a kelleténél jobban elszaporodjanak.

 

Az izsóp gátolhatja a S. aureust (arany staph), a candida-t és a P. aeruginosa-t. A leghatékonyabb a candida ellen, amely egy gyakori gombás fertőzés, amely hozzájárulhat a krónikus gyulladásokhoz. A Golden Staph a leghírhedtebb súlyos kórházi fertőzések okozója, de megtelepedhet a pattanásokban és lelassíthatja a bőr gyógyulását. A P. aeruginosa zöld köröm szindrómát okozhat és égési sebeket fertőzhet meg.

 

 

 

  1. Enyhítheti az asztmát

Laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy az izsóp hagyományos asztmagyógyszerként való alkalmazása a valós hatásosságon alapulhat. Javasoljuk azonban, hogy továbbra is használjon sürgősségi enyhítőket, és csak a mindennapi kellemetlenségek megelőzésére próbálja ki az izsópot.

 

Egy termesztett izsóppal végzett tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a légutak összehúzódását okozó gyulladásos immunkémiai anyagok szintjét. Ugyanezen szerzők egy másik tanulmányában az izsóp csökkentette a túlzott antitesttermelést és az asztmás és allergiás reakciókat kiváltó immunsejtek számát. Még hatékonyabb volt egerekben, mint a kortikoszteroidok, de további kutatásokra van szükségünk, hogy megerősítsük ezt a hatást emberekben.

 

  1. Védheti az emésztőrendszert

Az izsóp másik hagyományos felhasználási módja az emésztési panaszok, például a görcsök és a gázok enyhítése. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy megvédheti a gyomor nyálkahártyáját a fekélyek kialakulásától. Egy kutatási cikkben az izsóplevél kivonata jelentősen csökkentette a fekélyek számát és javította a nyálkahártya minőségét, amely megakadályozza, hogy a gyomorsav fekélyeket okozzon. Ezenkívül növelte az antioxidáns enzimek szintjét. Bár testünk saját antioxidánsokat állít elő, hogy megakadályozza a szövetkárosodást, szükségünk van az élelmiszerekből és gyógynövényekből származó antioxidánsokra, hogy feltöltődjenek és támogassák őket.

 

Hogyan kell használni az izsópot

Használhatja az izsópot erős teaként, pasztillaként vagy balzsamként bőrbetegségekre. Ha az izsópot teaként szeretné élvezni, azt tanácsoljuk, hogy készítse el a lehető legerősebbre, és fedje le, nehogy az illóolaj összetevői kiszabaduljanak.

 

Ami a pasztillákat illeti, ezt a receptet újrahasznosíthatja az osha gyökérpasztillákhoz, a gyökérport helyettesítve porított izsóp teával. Az izsópot tartsa lefedve, amennyire csak lehetséges, mert a forralás eltávolíthatja az illóolaj egy részét.

 

A balzsamok esetében kezdje azzal, hogy ezzel a hideg infúziós módszerrel elkészíti az izsópot. Egyes balzsamreceptek egy csésze infúziót igényelnek három evőkanál méhviaszhoz, de ezt az igényeihez igazíthatja. Használjon alacsony hőt a méhviasz megolvasztásához, mielőtt belekeverné az olajos infúzióba. Ha további illóolajokat, például citromfűt szeretne hozzáadni, ez legyen az utolsó lépés, mielőtt hagyná megkötni.

 

Fő a biztonság!

Az izsóp hagyományos emmenagógaként való alkalmazását a modern kutatások nem erősítik meg, de azt tanácsoljuk, hogy ne használja, ha Ön terhes vagy teherbe kíván esni, különösen akkor, ha a kórelőzményében vetélés szerepel. Az sem világos, hogy az izsóp biztonságos-e a szoptatás alatt. Ezenkívül kerülje az izsópot – különösen az illóolajat –, ha epilepsziás, mert túlzottan izgathatja az agyat. Ha epilepsziás gyermeke van, tartson távol tőle minden izsópkészítményt.

 

Noha ez nem feltétlenül biztonsági aggály, ügyeljen arra, hogy a vásárolt izsóp Hyssopus officinalis címkével legyen ellátva. A vízizsóp valójában a Bacopa monnieri, egy nem rokon gyógynövény, amely az agy egészségére szolgál, nem pedig a tüdőre vagy a bőrre. A Zhi Herbalsnál az általunk kínált izsóp a Hyssopus officinalis.

 

Összességében az izsóp nagyon megérdemli a feltörekvő csillag státuszát a gyógynövénygyógyászatban. Próbálja ki a benne rejlő lehetőségeket a légutak és a bőr megtisztításában, vagy a gyomorrontás csillapításában.

A NATURA Gyógynövényes Párnák Varázslata

Az ünnepi szezonban vagy épp egy különleges alkalomra keresel ajándékot? Talán olyan terméket keresel, ami nem csak szép és praktikus, de egészséges is? Ismerd meg a NATURA gyógynövényes párnáit, melyek különleges gyógynövénykeverékkel vannak töltve, hogy a pihentető alvás mellett számos más előnyt is kínáljanak.

1. Gyerekpárnák a Nyugalomért: Az NATURA gyerekpárnák kiválóak a kicsik számára, segítve őket a nyugodt és mély alvásban. A párnák természetes gyógynövénykeveréke hozzájárul a stressz és feszültség csökkentéséhez, ami különösen fontos a gyerekek nyugodt alvásához.

2. Anyukáknak és Kismamáknak: A várandóság és az anyaság kihívásokkal teli időszak. Az Izsóp párnák enyhítik a terhesség okozta kellemetlenségeket és segítenek az újdonsült anyukáknak a relaxációban és alvásban.

3. Karácsonyi Ajándék Ötlet: Ez a termék nemcsak egy párna, hanem egy egész életmód ajándékcsomag. A karácsonyi ajándékozási szezonban kiváló választás lehet, hiszen egészséges alvást és pihenést kínál szeretteidnek.

4. Természetes Gyógynövények Jótékony Hatása: Az NATURA-Gyógynövényes párnák 10 féle gyógynövényt tartalmaznak, amelyek közül mindegyik hozzájárul a test és elme harmóniájához. A levendula, kamilla és menta például nyugtató hatású, míg az citromfű és rozmaring segít a légzőrendszer támogatásában.

5. Gyógynövényes Élmény Minden Évszakban: Az NATURA-Gyógynövényes párnák nemcsak télen, de nyáron is használhatók. Hűsítő hatásuknak köszönhetően kellemesek a melegebb hónapokban is.

6. Kreatív Ajándékötlet: A NATURA-Gyógynövényes párnák kreatív ajándékok lehetnek bármilyen alkalomra. Az egyedi gyógynövényes keverék és a prémium minőségű anyagok garantálják az ajándék különlegességét.

A NATURA gyógynövényes párnák egyedülálló kombinációja a természetes gyógynövények jótékony hatásaival ötvözve nemcsak pihentető alvást biztosítanak, hanem egy valódi életmódajándék is lehetnek szeretteidnek. Válassz NATURA termékeket, válassz egészséget és kényelmet!

 

HÁROM VÁLASZTHATÓ TÖLTETTEL:Tönkölypelyva töltettel: 
https://www.naturaproducts.hu/spl/100001/Gyogynovenyes-parnak-PELYVA-TOLTETTEL

Memória habszivacs töltettel:  
https://www.naturaproducts.hu/Gyogynovenyes-parnak-MEMORIAHAB-SZIVACS-TOLTETTEL

3D antiallergén töltettel: 
https://www.naturaproducts.hu/Gyogynovenyes-antiallergen-parna