Gyógynövényes párnáink felveszik a harcot a migrénes fejfájással, alvászavarral és a stresszel is. Nehezen alvó gyermekeknek is ajánljuk!

Blog

Alvássegítő praktikák kicsiknek, nagyoknak

Alvássegítő praktikák kicsiknek, nagyoknak

Mennyi egy egészséges kisgyerek alvásigénye? Miért nem tud elaludni? Összegyűjtöttünk pár természetes módszert, hogy az elalvás könnyen menjen!

Ha gyermekünk rendszeresen nem tudja kialudni magát, rossz lesz az általános közérzete, fáradttá, kedvetlenné, nyűgössé válik, ráadásul az immunrendszere sem tud hatékonyan működni, ezért fogékonyabb lesz a betegségekre is és a testsúlya is növekedhet – összefüggés van ugyanis a gyermekkori elhízás és a nem elegendő alvás időtartam között-. Ő maga sem tudja, miért érzi magát rosszabbul, miért nincs semmihez sem kedve. Iskolás gyerekeknél pedig az alváshiány dekoncentráltságot, romló teljesítményt okozhat.

Mennyi alvás szükséges a gyerekeknek?

Általánosan az alábbi értékek tekinthetők kiindulási alapnak, de eltérések természetesen lehetnek, hiszen az alvásigény nagyban függ a gyermek habitusától, szokásaitól – például, hogy mennyit mozog, sportol-:

 

- Újszülött (0-2 hónap): 12-18 óra

- Csecsemő (3-11 hónap): 14-15 óra

- Kisgyermek (1-3 év): 12-14 óra

- Óvodás (3-5 év): 11-13 óra

- Kisiskolás (6-10 év): 10-11 óra

- Tinédzser (10-17 év): 8,5-9,25 óra

- Felnőtt: 7-9 óra

Az alvás mennyisége mellett nem mindegy az sem, hogy a pihenés mennyire intenzív vagy éppen felületes, vagyis a minőség is számít! Szülőként a mi feladatunk, hogy kialakítsuk gyermekünk helyes alvási szokásait, ez ugyanis kihat a teljes jelenlegi életére, fejlődésére és a későbbiekben a felnőttkori életére is.

8 természetes alvást segítő praktika

  1. Vannak olyan gyógyteák – citromfű, levendula, kamilla-, melyek már egészen pici kortól adhatók. Ezek nyugtatnak, ellazítanak, úgyhogy elalvás előtt érdemes adni egy csészényit, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül.
  2. A meggylé a benne lévő triptofán tartalmának köszönhetően elűzi az álmatlanságot, ezért esténként érdemes adni a gyereknek 1 pohárral.
  3. Ugyancsak alvássegítő a banán, melynek magnézium és kálium tartalma segít ellazítani az izmokat, ráadásul növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami kiegyensúlyozottság érzetet ad.
  4. A sajt is nyugtatólag hat a kicsikre, mégpedig a benne található kalcium miatt, melynek hiánya nyugtalanságot, éberséget okozhat. Vacsorához érdemes egy darabkát adni gyermekünknek belőle!
  5. A dió és a mandula ugyancsak kiváló magnézium-forrás - ennek az ásványi anyagnak a hiánya idegességet okozhat-, ezt megelőzendő elrágcsálhat a gyerek pár szem magvat is elalvás előtt.
  6. Néhány csepp nyugtató hatású illóolaj a párologtatóba ugyancsak segít gyermekünknek az ellazulásban. Arra figyeljünk, hogy az illat ne legyen zavaró, túl intenzív, mert akkor ellenkező hatást érünk el. A levendula, a citromfű, a narancs, a kamilla és a bergamott illata jó szolgálatot tesz az altatásnál.
  7. Ha nyugodt éjszakát szeretnénk, este már ne adjunk gyermekünknek koffein- vagy csokoládé tartalmú ételeket és italokat! A kóla kifejezetten tiltólistás és a magas cukor- és zsírtartalmú ételek is!
  8. A megfelelő mennyiségű mozgás a friss levegőn szintén nélkülözhetetlen a jó alváshoz! Figyeljünk oda, hogy gyermekünk minél többet legyen kint a szabadban és nagyokat játsszon, szaladgáljon, így estére garantáltan elfárad és sokkal könnyebben el fog tudni aludni.

 

Most pedig jöjjön a mi ötletünk:

A Natura Products csapata megálmodta a tökéletes alvássegítő párnát. Összegyűjtöttünk 9 féle gyógynövényt gyerekeknek, melyek együtt olyan illóolajokat bocsátanak ki, amik megnyugtatják a kicsit, ha nyűgös, kidugítják az orrát, ha egy kicsit megfázott és jó minőségű alvást biztosítanak. Nem szükséges minden esetben gyógyteát főznöd, vagy illóolajat párologtatnod, elég, ha a gyermeked gyógynövényes párnáink egyikén alszik, vagy a fejecskéje mellé teszed a párnát. Engedd hatni a belélegzett illatokat. A gyógynövények gyógyító ereje nem csak hókuszpókusz. Például számos tanulmány kimutatta, hogy az adaptogén hatású citromfű elősegítheti az alvást, különösen, ha más gyógynövényekkel, például kamillával, macskagyökérrel vagy komlóval kombinálják. Csökkenti a szorongást, ugyanakkor megnyugtat és enyhíti a depressziót. További tanulmány szerint a levendula ellazítja az idegeket, csökkentheti a szorongás szintjét, emellett hangulatstabilizáló. A csökkent stressz-szint és a pozitív hangulat egyaránt elősegíti a nappali ébrenlétet és a tartósabb éjszakai alvást. 

Próbálj ki valami természeteset, valami olyat, ami nemcsak hasznos, de szép is!