Gyógynövényes párnáink felveszik a harcot a migrénes fejfájással, alvászavarral és a stresszel is. Nehezen alvó gyermekeknek is ajánljuk!

Blog

OEKO TEX

2024.05.16 22:19
OEKO TEX

BIZALOM A TEXTÍLIÁBAN!

A STANDARD 100 by OEKO-TEX® megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált, amelynek magas piaci értéke versenyelőnyt biztosít. Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.

Mit jelent az Oeko-Tex tanúsítvánnyal rendelkező szövet? Az 1992 óta használatban lévő Oeko-Tex az úgynevezett egészségügyi minimumkövetelményeket ellenőrzi.

Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A nemzetközi OEKO-TEX Szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez biztosítja a fogyasztóközönség számára, hogy az OEKO-TEX megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak.

Biztos, hogy jobb választás, mint a hagyományos gyártás ruházati termékei, de ez esetben nem beszélhetünk BIO minősítésről.

Viszont az Oeko-Tex nem foglalkozik a gyártás mikéntjével. Például nem szükséges a szennyvízkezelés, és nincsenek előírások a munkakörülményekkel kapcsolatosan. Ez NEM organikus tanúsítvány és a termékek nem szükségszerűen ökológiai termesztésű gyapotból vagy természetes szálakból. Műanyag fonal (poliészter, nylon, akril) megengedett. Az Oeko-Tex csak a végtermék használatának biztonságával foglalkozik.

Az Oeko-Tex 100 tanúsítvány kiemeli az egészségre káros anyagokról szóló ismert vagy gyanítható kémiai anyagok - köztük az ólom, antimon, arzén, ftalátok, peszticidek és klórozott fenolok - hosszadalmas listáját.

Tilos a következők használata:

 •     tiltott azoszínezékek,
 •     minden égésgátló
 •     rákkeltő és allergiát okozó színezékek
 •     rovarirtók, peszticidek (növényvédőszerek)
 •     klórozott fenolok
 •     szerves klór tartalmú benzolok és toluolok
 •     extrahálható nehézfémek
 •     ftalát tartalom,
 •     UV-stabilizátorok
 •     szerves ónvegyületek (TBT és DBT)
 •     formaldehid

 továbbá határértékek vonatkoznak a következő tulajdonságokra:

 •     színtartóság,
 •     pH érték,
 •     könnyen illó komponensek emissziója,
 •     szag

A bőr természetes pH-ja  savas, ha ez megbomlik, a bőr védekező képessége csökken, és sebezhetőbbé válik, ami ekcémát, allergiát vagy más bőrirrítációt okozhat. Kisbabák és gyerekek esetében ez fokozottan igaz. A bőr védelmét a hidrolipid réteg látja el, ez azonban kisebb mértékben termelődik a babáknál és a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Ezért az Oeko-Tex minősített anyagoknak bőrbarát pH-értékűeknek kell lenniük.

Az OEKO-TEX Standard 100 négy termékosztályt határoz meg:

 • I. Csecsemők és kisgyermekek által használt termékek (3 éves korig) bőrruházat kivételével (body, rugdalózó, textil állatok, stb.)
 • II. A bőrrel közvetlenül és nagy felületen érintkező termékek (fehérneműk, ingek, nadrágok, ágynemű, frottíráru)
 • III. A bőrrel közvetlenül nem vagy csak kis felületen érintkező termékek (kabátok, zakók, bélések, töltetek)
 • IV. Lakás- és dekorációs textilanyagok (amelyek a testtel közvetlenül nem vagy alig érintkeznek) - asztalterítők, falburkolatok, lakástextíliák, függönyök, kárpitok, padlóburkolatok és matracok

Az eddig megvizsgált és minősített termékek túlnyomó többsége (több mint 90%-a) az I. és II. termékosztályba tartozott.

A szabvány a négy termékosztályra nézve más-más határértékeket ír(hat) elő, annak figyelembe vételével, hogy az adott paraméter a testfelülettel érintkezve mennyire lehet veszélyes az emberi szervezetre nézve. Minél intenzívebben érintkezik egy termék a bőrrel, annál szigorúbb humánökológiai követelményeknek kell megfelelnie. Ez magyarázza, hogy a szabvány különösen szigorú követelményeket támaszt a csecsemők és kisgyermekek által viselt, illetve használt termékekre.

Mit jelent az OEKO-TEX Standard 100 tanúsítvány?

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy kizárólag megbízható és kiváló minőségű termékek kerüljenek webáruházunk kínálatába. A textil termékek esetén különösen fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be.

 

Az OEKO-TEX minősítés garantálja, hogy a gyártás során figyeltek a munkakörülményekre, a bérezésre és a környezeti fenntarthatóságra. A STANDARD 100 by OEKO-TEX® a világ egyik legismertebb tanúsítványa a káros anyagok szempontjából tesztelt textíliák számára. Az ügyfelek bizalmát és a magas termékbiztonságot jelenti. Ha egy textilterméken szerepel a STANDARD 100 címke, akkor biztos lehet benne, hogy ennek a terméknek minden összetevője, azaz minden cérna, gomb és egyéb tartozék károsanyag-ellenőrzésen esett át, és ezért az áru ártalmatlan az emberi egészségre.

 

A tesztet független OEKO-TEX® partner intézeteink végzik kiterjedt kritériumok alapján. A teszt során számos szabályozott és nem szabályozott anyagot vesznek figyelembe, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre. A STANDARD 100 határértékei sok esetben meghaladják a nemzeti és nemzetközi követelményeket. A kritériumkatalógus évente legalább egyszer frissül, és új tudományos ismeretekkel vagy jogszabályi követelményekkel bővül. A gyártóknak és vásárlóknak nem könnyű nap mint nap áttekintést tartaniuk a káros anyagokkal kapcsolatos jogi helyzetről. Az OEKO-TEX® intézetek szakértői ezt megteszik Ön helyett.

 

 

Webáruházunkban kínálatában szereplő Natura Products pamutvászon párnáink mindegyike rendelkezík az OEKO-TEX Standard 100 minősítéssel, ezért biztos lehet benne, hogy ha ezt a márkát választja, akkor nemcsak gyönyörű és kiváló minőségű terméket vásárol, hanem garantáltan megbízható minőséget is.