Gyógynövényes párnáink felveszik a harcot a migrénes fejfájással, alvászavarral és a stresszel is. Nehezen alvó gyermekeknek is ajánljuk!

Blog

Párnával a migrénes fejfájás ellen

Párnával a migrénes fejfájás ellen

Akinek volt már migrénje, vagy ismer olyat, aki fejfájós, az tudja, milyen kegyetlen tud lenni ez a hasogató érzés. Bár a migrénes fejfájás okozója több minden lehet, gyanús, ha a fájdalom reggelenként, ébredés után rögtön jelentkezik. A megfelelő párna kiválasztásával megszabadulhatunk a kínzó fájdalomtól.

Mi is az a migrén?

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás, melyhez további tünetek, így hányinger, hányás, fényérzékenység, hangérzékenység társulnak. Egyes esetekben a migrénes rohamot egy ún. aura előzi meg. Az aura érzékcsalódással, leggyakrabban optikai csalódással járó előérzés. Migrénes fejfájása a lakosság közel 10%-nak van, főleg 25-45 éveseknél fordul elő, nőknél háromszor gyakrabban, mint férfiaknál.

Az esetek nagyjából harmadában órákkal, napokkal a migrénes roham előtt előjelek jelentkeznek, melyek egy-két órán át tartanak. Hangulatváltozás, fáradtság, ásítási kényszer, hangérzékenység, fokozott étvágy, vagy akár székrekedés is lehet egy migrénes roham előjele. Az esetek közel egyötödében a rohamot közvetlenül migrénes aura is megelőzi. A migrénaura alatt érzéki csalódásokat értünk, melyek általában vizuálisak: elfolyt kép, látótérkiesés, fényjelenségek, csőlátás. Ritkán testtájékok zsibbadása, szédülés is lehet aura-jelenség.

Ezt követően jelentkezik a fejfájás, mely az esetek túlnyomó többségében lüktető-jellegű, féloldali és a halántéktájra, homloktájra, vagy a szem környékére korlátozódik. Jellegzetes, hogy a fejfájás pihenéskor, sötét környezetben csökken. Gyakoriak a társuló tünetek: émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység. A migrénes fejfájás hossza óráktól napokig tarthat, ezt követően fokozatosan visszaalakul.

A migrén okai

A migrénes betegek megfigyelései szerint hormonális változások (pl. menstruáció), stressz, fáradtság, bizonyos élelmiszerek fogyasztása (pl. alkohol, csokoládé, kávé, sajtok) és környezeti hatások (pl. frontok) is kiválthatják a rohamot.

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a migrénes fejfájás a fő agyi ér görcséhez vezethető vissza. Kutatások bizonyítják, hogy ez az ér kitágul egy-egy migrénes fejfájáskor, és visszaáll eredeti méretére a görcs elmúltával.

 

Csillapítsa migrénjét, fejfájását természetes módszerekkel!

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha tudjuk az okot, így a fejfájás csillapítása házilag is sokkal egyszerűbb feladat. Erős fejfájásra természetes gyógymód lehet a pihenés egy sötét szobában, s ha jólesik, hideg vizes borogatást is tegyünk a fejünkre.

Amennyiben a háttérben folyadékhiány, éhség, alváshiány vagy a friss levegő hiánya áll, a folyadékfogyasztás, az evés vagy az alvás, illetve egy séta a friss levegőn is gyors enyhülést hoz.

Gyógynövények fejfájás és migrén ellen

Levendula

A levendula akkor csillapíthatja hatékonyan a fejfájást, ha idegrendszeri alapon, a sok stressz miatt alakul ki a fejfájás. Nemcsak a levendulatea, de a levendula olajos kivonata, illetve a levendula illóolaj is bevethető.

A levendulateát kortyolgassuk el, miközben igyekezzünk minél nyugodtabb körülményeket teremteni magunk körül. Az olajos kivonattal dörzsöljük be a halántékot és a homlokot, esetleg a fejtetőt és az egész arcot is. A levendula illóolajat párologtassuk aromalámpában, vagy csepegtessük valamilyen bázisolajba, és alkalmazzuk az olajos kivonathoz hasonlóan bedörzsölőként. A levendula álmosító hatású, ezért inkább este célszerű alkalmazni.

Citromfű

A citromfű szintén az idegrendszeri alapon kialakuló fejfájás esetén nyújthat segítséget. A levendulával szemben inkább kissé frissítőleg hat a szervezetre, ezért napközben is alkalmazható.

Kakukkfű

Idegerősítő, frissítő hatásánál fogva a kakukkfű elsősorban a mindennapi feszültség által előidézett fejfájás esetén hatásos. Fürdő formájában is alkalmazhatjuk, egy kád vízhez egy-két maréknyi kakukkfűből készítsünk forrázatot, ezt adjuk a fürdővízhez.

Megelőzés céljára a kakukkfüves fürdő hetente többször is alkalmazható, kiváló immunerősítő is egyben, így a téli meghűléses időszakban két legyet üthetünk egy csapásra.

Borsmenta

A borsmenta jó választás, ha a fejfájást meleg okozta vagy fáradtság kíséri. Hűtő hatású gyógynövény, erős illóolajainak köszönhetően felébreszti a testet. Illóolajából egy-két cseppet a halántékra is dörzsölhetünk, vagy párologtathatjuk a szobában.

Kamilla

A kamilla elsősorban gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényként ismert, de a nők különösen jól reagálnak a hatóanyagaira. Sokakra kifejezetten nyugtatólag hat már a kamilla illata is. Főleg az izmok feszültsége által kiváltott fejfájás esetén lehet hatásos egy kamillaolajos bedörzsölés a vállakon, a nyakon, a halántékon és a fejtetőn, egy kamillás fürdő vagy egy csésze kamillatea szintén segíthet elűzni a fejfájást.

A legtöbb gyógynövény akkor nyújtja a leghatékonyabb és leggyorsabb segítséget, ha közvetlen közelben vannak a fájdalmas területtel, jelen esetben a fejünkkel. A Natura Products párnák erre a problémára adnak tökéletes megoldást. Gyógynövényes párnáinkban megtalálható a kamilla, a levendula, a borsmenta, a kakukkfű és a citromfű is, így erősítve egymás jótékony hatásait. Emelett még öt másik gyógynövény is jelen van a párnában, melyek szintén görcsoldó és nyugtató hatásúak. A párnák folyamatosan illóolajokat bocsátanak ki, ezáltal egy kis pihenés a párnán nagy eséllyel javít a migrén okozta közérzetünkön, hiszen képesek teljesen megszüntetni a fájdalmat. Emellett hatékonyan veszik fel a harcot az álmatlansággal, a stressz okozta alvászavarokkal is.

 

 

 

Források:

https://bhc.hu/betegsegek/migren/

https://konkibutor.hu/spg/301556,97970/Parnaval-a-migren-ellen

https://gyogyfuveskertem.hu/11-gyogynoveny-fejfajas-es-migren-ellen/